1 rok na VŠ


Téměř měsíc jsem se neozvala z celkem jasného důvodu - zase ty zkoušky. Po celý rok jste si mohli přečíst články o tom, co mně překvapilo nebo zaujalo za uplynulý rok na nové škole - a nejenom na ní. Teď bych chtěla celý období s odstupem shrnout. 

Celé už to začalo v polovině září 2017, kdy jsem jela s novými spolužáky na seznamovák. Jelo nás tam kolem 40 a to byla jen část z mého oboru. Pro mně jako introverta je lepší seznámit se v menší skupině než v obrovské anonymní škole v posluchárně o 120 místech. Alespoň jsem někoho znala, když jsem přišla na první přednášku. Samozřejmě jsem poznala i spoustu nových lidí po seznamováku. Narazila jsem na spoustu zajímavých a milých lidí - díkybohu. 



Studená sprcha přišla už první týden - zvyknout si na dojíždění, psychicky se vyrovnat s podivným rozvrhem hodin, najít učebny, sehnat si něco k jídlu a smířit se s tím, že ani velká VŠ nemá vše dokonalé (jako třeba nedostatek židlí ve třídě). 1. semestr trval pouhých 12 týdnů - a najednou přišly zkoušky. Všichni nás varovali před antikou, což pro mně byla opravdu nejtěžší zkouška, kterou jsem zvládla až na 3. pokus. Jinak jsem s žádným předmětem moc velké problémy neměla, každopádně jsem po měsíci a půl intenzivního učení byla úplně vyšťavená.

Ještě než jsem stačila dokončit poslední zkoušku, sestavovali jsme si rozvrh na 2. semestr. Ještě před nástupem na školu jsem slyšela různé mýty o tom, jak si můžete sestavit rozvrh jak chcete a klidně chodíte do školy jen 2x v týdnu. Což je skutečně mýtus, tedy alespoň na Dobromile (slangový název pro náš peďák), kde si můžete vybrat jestli chcete seminář v 8 ráno nebo v 7 večer a mezi tím můžete klidně někde zůstat trčet. A tak jsem nechodila na jednu přednášku, na kterou jsem chodit chtěla, protože 11 hodin ve škole nebudu, děkuji. Paradoxně jsem se na tento předmět zvládla naučit nejlépe. 

Dalších 12 týdnů probíhalo podobně, ovšem navalilo se na nás více učení. Některé předměty pokračovaly, takže se zkoušelo z obou semestrů.

Nejzábavnější byla zkouška z Práva II - další zkouška, před kterou nás varovali starší studenti. Oproti nim jsme ji ale měli písemnou formou, protože vyzkoušet 120 lidí + velký odpad je fyzicky nemožné (ovšem ne pro každého). Na zkoušku přišel vyučující ve slaměném klobouku, kraťasech a pantoflích jako by se měl za pár hodit válet na pláži v Itálii. Při testu nám velmi "nenápadně" radil - rozhodně bylo i v jeho zájmu, aby to všichni udělali. Ačkoliv jsem si na to nevěřila, nakonec jsem měla za 1 a nevím o nikom, kdo by opakoval. Naopak u Ekonomie II se vyhazovalo více, než jsem očekávala. I já jsem první pokud nezvládla, což mně dost překvapilo a byla jsem z toho vykolejená. Napodruhé už to bylo mnohem lepší - odříkala jsem všechno, co jsem věděla jako básničku a odešla jsem s 1, ačkoliv ten den vyhodila dobrou polovinu lidí (ano, poté, co je vyhodila, se jí podezřele zlepšila nálada, takže čekání se vyplatilo).

Obecné dějiny I, obávaný předmět, ze kterého jsem také vyletěla. A zkoušku opakuju až v září, takže mám dost času se to naučit, což je vlastně lepší, než když by byla týden poté (do toho ještě další zkoušky...). Pak byl na řadě Úvod do studia dějepisu II, na který jsme měli dobrou vyučující, která po nás vyžadovala mnohem více úkolů než jiní vyučující v jiných seminářích. Což bylo nakonec dobře. Nejdřív jsme psali test, který se skládal ze dvou částí - látka, kterou jsme probírali a paleografie (čtení starých textů - různých listin apod.). Paleografie se naučit vyloženě nedá - to bych musela být odborník v oboru, takže záviselo opravdu na tom, který text tam zrovna dá. Ani jednu část jsem na poprvé nedala a u 2. pokusu nade mnou stáli snad všichni svatí. Kdybych si nepřepočítala body, musela bych ještě jednou. Ale mám to a o to jde, že? Nakonec ani ta ústní část nebyla tak zlá.

Nakonec, po různých neúspěších, jsem došla k tomu, že inteligence, kterou máte, vám žádný úspěch nezaručí. Hlavní je se snažit a vytrvat. Neříkat si ,,kašlu na školu, nemám na to", ale uklidnit se a začít se znovu učit. Určitě jsem nečekala, že budu vše zvládat v prstem v nose. Přesto mně ale překvapilo, když jsem nějakou zkoušku neudělala a byla jsem zklamaná, hlavně sama ze sebe. Na gymplu jsem nebyla premiant, ale všechno jsem zvládala tak, jak jsem měla, včetně maturity. Možná se neříká nadarmo, že zkouška je od slova zkusit. Když jdu na zkoušku podruhé nebo potřetí, mám pocit, že se skutečně naučím víc, než když bych dostala za 3 z milosti. Koneckonců, člověk, který nechybuje, se nemůže ničemu naučit, že? Červený diplom to sice nebude, ale myslím, že to na můj život nemá vůbec žádný vliv.

Teď ještě zbývá napsat ročníkovou práci. Proč ji vůbec říkám ročníková, když ji napíšu za 1 měsíc. Prokrastinace opět vyhrává!

Komentáře

  1. Moc pěkný článek :) Úplně jsem si vzpomněla na svůj rok na VŠ :) Já právě tento měsíc dělala státnice a ukončila studentskou etapu :D A naprosto souhlasím, že to není jen o inteligenci, ale o tom se nevzdávat, ono to odhodlání a štěstí hrají velkou roli :)

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně čtu nějaký článek od Tebe! Úplně si mi chyběla:-).

    Já bych na Vysoké nezvládla snad ani den, jsem šíleně stresová a z tohodle by mě hned odvezli. Ale upřímně - i na po druhé nebo na po třetí je to skvělé! Jsi šikula :-)

    Já se teď připravuji na reparáty, protože kvůli operaci mi mnoho učitelů neuznalo absenci, takže 5 zkoušek bude určitě, takže se fakt těším a snad se z toho nepicnu :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. Nenech ji vyhrát, se mnou mrcha prokrastinace taky pořád bojuje. :-D Je to hezký článek, ze života studenta. :-D A musím souhlasit, že o inteligenci to není. Znám spoustu lidí vyloženě hloupých, když to tak řeknu, kteří školu dávají, protože jsou schopni se něco naučit slovo od slova nebo prostě umí mluvit a svoje znalosti i neznalosti prodat. Je tam více faktorů a výdrž je jedním z nich.

    OdpovědětVymazat
  4. Buď statečná jak lvice a získej co nejvíc červené.

    Říká se, že krása je červená!

    OdpovědětVymazat
  5. mam pocit, ze na vsetkych skolach vladne mytus, ze si clovek dokaze vyskladat rozvrh na dva dni a inak mat volno. ale v nizsich rocnikoch to tak urcite nefunguje, kedze to este byva dost vela predmetov. potom sa bud da vykaslat na prednasky a dufat, ze sa na nich nebude hovorit nic prilis podstatne ku skuske alebo to tam pretrpiet. u mna to bolo skoro vzdy tak, ze ked chodili spoluziaci, s ktorymi sa bavim, tak som chodila aj ja a inak sa mi nechcelo.
    je jedno na kolkaty pokus, hlavne ze nakoniec ten predmet clovek prelezie! to je rozhodne moje motto :D a este aj to, ze radsej dostanem na prvy pokus Ecko ako na druhy nejaku lepsiu znamku. mozno je to tym, ze mna ta moja skola az tak neberie, ale neznasam chodenie na opravaky. v druhom rocniku to bolo asi najhorsie, to som v lete isla na opravaky z troch predmetov a teda nebolo mi vsetko jedno. ale minuly a tento rok som dala vsetko na prvy pokus, aj ked na velmi roznorode znamky.
    nech sa ti teda dari aj v dalsom roku a hlavne si teraz uzi prazdniny! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem vůbec nebyla aktivní minulý měsíc kvůli škole! :D
    Já seznamovák vynechala kvůli tomu, že jsme ho měli docela ve špatné datum :/, ale naštěstí jsem znala kámošky ze střední a časem jsem se seznámila s ostatními:).
    Mě se nepovedla jedna zkouška na poprvé bohužel, ale hodně jsem byla na ní vystresovaná, ale na po druhé jsem jí zvládla úplně nejlíp ze všech zkoušek :D. Jedna zkouška mi chybí a tu si dodělám v září :D naštěstí mám všechny 3 pokusy, ale mrzí mě, že jsem jí nestihla si dodělat :(, ale je to hodně těžký předmět a vůbec bych nestihla se na to naučit.

    Já se netěším na druhák, protože mě čekají písemné práce:D to bude něco! Ale přeji ti krásné prázdniny!! :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  7. To dojíždění opravdu nezádivím, lidi z mého okolí taky někteří dojíždí přes hodinu na výšku, a potom se ani nestihnou vrátit domů a zase zpátky, když třeba mají cviko v 10 a pak až ve 4 - v tom jsou potom lepší koleje, ale ne každý chce být pryč z domova :). Grauluju k úspěšným zkouškám! Ani pro mě to nebylo jednoduché, hlavěn když člověk jde už na 2. nebo 3.pokus a učí se to odznovu celé dokola, tak to je na zbláznění, a na nervy nápor :D V září držím palce a dobrý vstup do druháku!

    www.maly-kousek-nebe.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Je fakt, že jsem zjistila, že na další pokus na zkoušku se nějak naučím mnohem víc. Teda... nikdy mě od žádný nevyhodili, ale dvakrát jsem to vzdala sama. Jednou jsem v jeden den dělala nakonec jen jednu státnici (no... to byly ty pitomý státnice ve druháku, ačkoli ve druháku nebyl žádný přelom ve studiu...) a "odvolala" zbylé dvě dobrovolně, přičemž na další pokus jsem alespoň na jednu z nich najednou uměla výborně, přestože na ten první jsem nebyla schopná do hlavy natlačit nic. A druhej případ byl, kdy jsem se sice na zkoušku začala připravovat, ale nakonec jsem nešla, ten semestr toho bylo až moc, a dobrovolně si raději předmět zopakovala a opět. Zatímco při původní přípravě jsem se to naučit nedokázala, podruhé mi to už přišlo jednoduchý.

    OdpovědětVymazat
  9. Ej, taky mám za sebou teď první ročník na vysoké a taky studuji Pedagogickou fakultu, akorát očividně jinde, než ty.
    Jsem spokojená a zatím to vidím tak, že jsem si vybrala správně a docela se už zase těším do školy a tak :D
    Jako rozvrh máme totálně nacpaný a je pravdou, že to nejde sestavit úplně tak, jak si přeješ, ačkoli to někteří říkají, že je to vlastně na tobě, jak si rozvrh vytvoříš. Není to tak, ne u každého. Někdo to má víceméně daný. Třeba my si maximálně můžeme vybrat u nějakých předmětů mezi dvěma termíny, ale jinak je to daný. Hlavně ty povinné předměty. :) Ale první ročník na VŠ jsem si užila. Bylo to pro mě něco nového a neuvěřitelného :D každý nemusí mít takové štěstí. Přemýšlím, jaké by to bylo, když bych byla na Peďáku třeba v Praze, kam jsem se původně dostala taky, ale nestihla jsem zápis :D Ačkoli mi přišel pak mailem náhradní termín, ale já pak už měla jasno :D

    OdpovědětVymazat
  10. Presne jak rikas, nesmis se z niceho hroutit, nic si z toho delat. Proste nikdo nespadl z nebe chytry a uzasny, kazdy si tim prosel, prvni zkouskove, nervy a strach z neznameho, ale uvidis ze s dalsim zkouskovym to bude lepsi a snazsi, a kdyz ne, tak aspon budes vedet uz jak se pripravovat jak se ucit, co ti pomaha a co je naopak tva slabsi stranka a kde bys mela pridat .:) prvni dny a dojmy a prvni semestr je vzdy nejhorsi, ale pak se otrkáš, zoceliš a posledni zkouskovy ? :D to uz mas na haku :) uvidis. uzivej leto a čerpej sily na dalsi semestry :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl