Dívka, již jsi tu zanechal


Dívka, již jsi tu zanechal
Jojo Moyes
vyšlo v ČR: 2015

1. světová válka, francouzský venkov. Mladá Sophie Lefevrová zůstává v rodinném hotelu bez manžela Edouarda, který odešel na frontu. Se Sophií zůstává v St. Peronne její sestra Helene, bratr Aurelien a děti. Jediným pojítkem v manželem ji zůstává obraz, jenž Edouard namaloval. Na obraze je Sophie, která si už není tak podobná jako dřív - válka si na jejím vzhledu i duši vybrala svou daň. Do městečka přichází nový Kommandant, kterého při jedné návštěvě upoutá právě tento obraz. Sophie je ochotná obětovat vše, jenom aby měla možnost se s Edouardem vidět...

Druhá dějová linie se odehrává v roce 2006 v Londýně. Liv je mladá vdova, její manžel architekt David, zemřel před 4 lety. Liv je na tom špatně s psychickou, prací i s penězi. Dokonce ji v jednom baru ukradnou kabelku! Při tomto incidentu se seznámí s Paulem. Několikrát si spolu vyrazí, ale když se dozví, kde Paul pracuje a proč ji chce vzít něco, co má doma tak dlouho a co tak miluje, začnou se dít nevídané věci.

Od Jojo Moyes jsem četla Než jsem tě poznala a to už před několika lety. Nedávno byla i zfilmovaná. K Dívce jsem se dostala prakticky náhodou, když jsem zrovna nevěděla, co číst. Upřímně, vůbec jsem o druhé časové linii neměla tušení a když jsem otočila stranu, koukalo na mně jiné místo a čas. Byla jsem z toho trochu vyjevená a nevěděla jsem, jak to spolu souvisí. Je snad Liv potomek Sophie nebo Helene? Ne, nebudu nic prozrazovat.

Na to, že má kniha lehce před 400 stran, jsem ji přečetla dost rychle (na moje poměry). Je to tím, že je zkrátka čtivá. Musím říct, že se mi četla lépe než Než jsem tě poznala a celkově se mi víc líbila. Ačkoliv patří do kategorie romantických knížek, ta romantická linka tady není až ta výrazná jako u Než jsem tě poznala. Ale není to tématem celé knihy. Takže co je potom tím tématem? Rodinné vazby? Hledání pravdy? Jestli jste knihu četli a napadá vás něco lepšího, můžete mi to napsat do komentářů. 

Co bych ke knize ještě dodala? Byla pro mně plná překvapení. Což bylo super, protože mě udržela v rychlém čtecím režimu. O podobném tématu jsem ještě nečetla. Určitě to nebyla moje poslední kniha od Jojo Moyes a až zase budu mít náladu na romantickou oddychovku, sáhnu po její další knize, kterých je v češtině už dost. 

5/5

Komentáře

  1. Nebudu lhát, o knížce slyším poprvé, ale neuvěřitelně mě zaujal její popis! Ani se nedivím, že je čtivá, já vždycky nemůžu přestat, když chci vědět jak spolu děj souvisí :D Možná se po ní mrknu, fakt mě to docela zajímá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od Jojo M. ještě nic nečetla, pouze jsem viděla Než jsem tě poznala zfilmované, ale věřím, že její knihy jsou hodně čtivé a mám v plánu si nějakou/možná více, uvidím jak mi bude vyhovovat její styl psaní, přečíst.
    Děkuji za motivaci, které mě k jejím knížkám posunula zase o něco víc. :) Pěkně jsi nechala utéct do ztracena, co se vlastně stane.

    OdpovědětVymazat
  3. Od autorky som zatiaľ nečítala žiadne dielo, ale musím sa priznať, že kniha vyzerá naozaj zaujímavo a zaslúži si pozornosť. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pohrdám kluky, kteří zanechají holku na holičkách, tak říkajíc napospas osudu, vydanou všanc nájezdům zhulených kavalírů!

    OdpovědětVymazat
  5. Od této spisovatelky jsem také četla Než jsem tě poznala a byla opravdu čtivá a taky jsem jí rychle přečetla. Třeba si přečtu od téhle spisovatelky i další knížky, moc ráda bych, ale kdyby jen bylo více volného času a ty knížky k dispozici v knihovně :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Od Jojo Moyes jsem četla taky právě jen Než jsem tě poznala a hrozně me nadchla, přečetla jsem jí jedním dechem :)
    Dost mě zaujaly ty dvě dějové linie, které jsou od sebe spoustu let.. Ale jsem ráda, že si nevyzradila to "tajemství", protože mě kniha dost zaujala a asi po ní někdy šáhnu :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto miluju tuhle knížku a vlastně i samotnou autorku :) a myslím, že Dívka již jsi tu zanechal je její nejlepší knížka, naprosto se mi líbil konec, jak se začalo vše rozuzlovat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihy od Jojo Moyes mám ráda, takže se určitě chystám i na tuhle její knihu :) Výborná a lákavá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. mam pocit, ze tuto knizku som aj mala raz pozicanu v domnienke, ze je to pokracovanie Predtym, ako som ta spoznala, ale samozrejme som rychlo zistila, ze nie. myslela som si, ze sa mi ju napriek tomu podari precitat, ale vobec ma nebavila, takze som ju vratila naspat do kniznice.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

1984