1984

1984
George Orwell
vyšlo v ČR: 1991 (první vydání)

Knihu, kterou většina z vás bude znát alespoň z doslechu a možná ji měla nebo má v povinné četbě. Já jsem se k ní dostala až tento rok, ačkoliv jsem si ji chtěla přečíst už dlouho.

V této knize sledujeme život Winstona Smithe, jenž žije v roce 1984 v Londýně ve státě s názvem Oceánie. Tato Oceánie je v neustálé válce buď s Eastasií nebo Euraesií, dalšími dvěma státy. Vládce zde velmi tvrdá diktatura v čele s Velkým bratrem. Oficiální ideologií je Agnsoc (zkratka pro původní název anglický socialismus), která razí 3 základní hesla.

,,Válka je mír."
,,Svoboda je otroctví."
,,Nevědomost je síla."

Obyvatele se dělí na proléty (nejspodnější vrstva, která je ideologií nepolíbena, jelikož není dostatečně inteligentní, aby je pochopila a není příliš kontrolovaná), členy Vnější strany (pracují pro stát a jsou pod neustálým dohledem) a členy Vnitřní strany (ti skutečně vládnou) a ačkoliv stát tvrdí něco jiného, bída zasáhla všechny. Na řádné vykonávání povinností a správné smýšlení dohlíží Ideopolicie a všechny zločiny proti ideologii se nazývají ideozločiny.

Winston Smith pracuje na Ministerstvu pravdy, kde má za úkol přepisovat staré novinové články, například když Oceánie přestane válčit s jednou zemí a začne válčit s druhou, přepíše minulost tak důkladně, aby si všichni mysleli, že Oceánie byla odjakživa ve válce s právě jednou zemí. Doslova mění minulost. Stejně tak se přepisují předpovědi ve výrobě apod. musí přepisovat, protože Velký bratr má absolutní pravdu a to vždy...
V předchozích odstavcích jsem nastínila hlavně svět, ve kterém se nacházíme a ani ne tak děj knihy. Raději nebudu psát příběh o Winstonovi, abych nic nespoilerovala. Mně samotnou nejvíc zaujal svět roku 1984, jeho historie, ideologie a pozadí.

Těžko popsat hlavní myšlenku celé knihy. Našla jsem, že se jedná o antiutopický román. Ale co to vlastně znamená? Antiutopie (nebo známé taky pod názvem dystopie) je žánr, který je založení na myšlence fiktivní společnosti, která se vyvinula špatným směrem. Osobně mám tento žánr docela ráda a některé společnosti jsou velmi zajímavě vykreslené. Tato Orwellova kniha ale není jako Farma zvířat, ve které popisuje konkrétně komunismus. 1984 se vztahuje obecně v totalitním režimům. 

Kniha byla vydána již v roce 1949. Rok 1984 pro ně představoval vzdálenou budoucnost, přesto se ale autor příliš nezabýval technologiemi a vědou. Ostatně, ideologie vědu vůbec nepotřebovala. Stačilo, když obyvatelé věřili v ideologii. Pokrok? Ano, letos jsme jsme vyrobili o 40% více tkaniček do bot! A kde vůbec jsou? Ani se neopovažte na to pomyslet. Nepřipomíná vám to něco? Například dobu těžkého socialismu? Oproti Agnosu je komunismus/socialismus pohodička*.

Sice se téma knihy týká budoucnosti, ale zároveň se týká i minulosti. Nejen že diktatura existovala v minulosti, ale může velmi lehce nastat v budoucnosti. Stačí jen dát moc do rukou špatným lidem. Každá mince má dvě strany a stejně jako může být špatná levice, může být špatná i pravice. 

Každý si může z této knihy odnést to, co v ní najde. Nejde jenom o 1 správný výklad. Když ji čtete, je asi výhodou znát trochu historii a současnou politickou situaci, jinak vám půjde jen o Winstonův příběh a nakonec vám unikne ta "filozofičtější" část.

Jak vidíte, dnes nejde úplně o recenzi, spíš o zamyšlení a dojmy z knihy. Musím říct, že se mi moc dobře četla a kdybych to nevěděla, netipla bych, že byla napsaná už ve 40. letech, protože jde o velmi "aktuální" jazyk, nic zastaralého. 

*nadsázka

5/5

Komentáře

  1. Knihu jsem před několika lety také četla. Doporučila mi ji kamarádka. A byla jsem ráda, že jsem si ji přečetla - má něco do sebe :).

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla dvakrát, nejprve sama od sebe a pak znovu pro připomenutí právě kvůli četbě :D Je pěkná, hlavně se opravdu dobře čte a má zajímavý příběh. Myslím, že je to super knížka i pro "nečtenáře", protože dokáže tak dobře zapůsobit.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších knížek, ale bohužel moje mínění o genialitě Orwella už trošku pominula. Četla jsem Farmu zvířat a to bylo takový... Divný. :/

    OdpovědětVymazat
  4. Tak touhle recenzí (a hlavně hodnocením) si mě potěšila! Zrovna jsem si tuto knihu koupila a v září mě čeká ve škole velká prezentace/referát právě na tuto knihu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda a doufám, že ti ta prezentace dobře dopadne :)

      Vymazat
  5. Jak jsem to začala číst, tak jsem jsem si úplně říkala, že Ty si z ní musela být úplně šťastná:-).

    Knihu jsem nečetla, ale slyšela jsem o ni. Zatím v mé knihovně není,ale určitě až na ni příjdu, tak si ji zakoupím.

    Jinak moc hezky napsaná "recenze" je to příjemná změna oproti klasické:-).

    OdpovědětVymazat
  6. Já už jsem jakoby od Jojo Moyes přečetla kromě těch nových knih všechno a přijde mi, že její příběhy jsou právě úžasně čtené, takže s tím souhlasím a zrovna u dívky, již jsi tu zanechal jsem teda měla ze začátku problém začíst se do té minulosti a pak naopak mě štvalo, když mě odtrhla od té minulosti a chtěla abych četla současnost.. :D I tak ale to byla skvělá knížka.. Moje nejoblíbenější od ní je ale asi Jeden plus jedna :D

    OdpovědětVymazat
  7. Jinak na Orwella se chystám už dlouho, ale od doby co jsem navztekaná odhodila farmu zvářat, tak se k němu nemůžu dokopat. :D Ta mě vážně děsně nebavila. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ja ji cetla kvuli maturite, ale i ze zvedavosti. Stejne bych se k ni asi driv nebo pozdeji dostala. Uz je to teda pekna doba, co jsem jicetla, a mela bych si ji mozna ozivit. Ale tak nejak si ji stejne celkem pamatuju. A pak ze je cetba k maturite nuda. To si nemyslim. Me to bavilo. Obecne me bavilo si vybirat knihy k maturite. A nevedela jsem kterou driv. Jasne, porad to byla nervy drasajici maturita, ale pro me, jako nadsenou ctenarku, to bylo celkem prima vedet, ze hodne udelat, co si prectu, kolik tomu budu venovat casu, a tim si zajistim z poloviny maturitu zcestiny :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl