Pýcha a předsudek

Výsledek obrázku pro pýcha a předsudek kniha

Pýcha a předsudek
Jane Austenová
vyšlo v ČR: 1946 (první vydání)

Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové vyšel v originále již v roce 1813. Jak jsem se ke knížce dostala, nevím, prostě mně napadlo, že bych si ji mohla (taky) přečíst. Popravdě jsem takto starou knihu sama od sebe ještě nečetla - jenom k maturitě. Některé se mi líbily, jiné nešly číst vůbec, ale nechci generalizovat. A taky se hodí do letošní čtenářské výzvy!

Když si chci odpočinout, ráda se bavím u knížky, filmu nebo seriálu se vztahovou nebo rodinnou zápletkou. Nemyslím zrovna Ordinaci v růžové zahradě, ale někdy mám katastrof, vražd, násilí, historie i filozofie až po krk. Pýcha a předsudek je román rodinného života, čili netočí se jenom kolem romantických vztahů, ale i těch rodinných.

Manželé Bennetovi žije na anglickém venkově poklidným životem. Mají 5 dcer - nejstarší Jane, Elizabeth, Mary, Kitty a Lydii. Jejich život naruší příjezd pana Bingleyho, který se má stát pánem na Netherfieldském panství - je svobodný, bohatý a mladý a tak paní Bennetová zamýšlí, jak jednu ze svých dcer provdat. Pan Bingley se na plese seznámí se sestrami a zalíbí se mu Jane. Na plese se také seznámí s panem Darcym, přítelem pana Bingleyho. Pan Darcy je ale velmi zvláštní - tajemný, nezdvořilý, uzavřený a nebaví se tak jako pan Bingley, který se zdá být dokonalý. Elizabeth Bennetová se později seznámí s plukovníkem Wickhamem, který Elizabeth prozradí nepěkné tajemství o panu Darcym. Elizabeth připadá plukovním Wickham sympatický, což ale nepotrvá věčně...

Na to, že je originál napsaný před více než 200 lety, se čte kniha úplně v pohodě. Samozřejmě je to trochu jiný jazyk, než ten dnešní, věty jsou více květnaté, rozvinuté, ale ne šílené, že byste se museli vracet na začátek, abyste ji pochopili. Není tu ani tolik popisných pasáží a děj ubíhá, na čtyřistastránkovou knihu, docela svižně. Ovšem, ta svižnost je celkem subjektivní záležitost - určitě se nedočkáte žádných akčních scén, většinou se postavy navštěvují, posedávají, jezdí kočárem, chodí na procházky a mluví spolu. Což je způsobené i dobou, ve které byla napsaná. 

Za hlavní postavu se dá považoval Elizabeth, která by měla být zosobněním autorky. Je chytřejší než její okolí, především matka a mladší sestry Kitty a Lydie. Ty jsou hodně povrchní a mají rády nejnovější drby. Jane, nejstarší dcera, je Elizabetinou nejbližší sestrou a je jí dost podobná. Prostřední Mary miluje knihy a do dramatu příliš nezasahuje a raději se drží stranou. Pan Darcy, hlavní mužský hrdina, ze začátku vypadá jako prototyp "bad boye" z 18./19. století. Moc jsem mu to nevěřila, ale časem mi přišel sympatičtější. Hodně sympatický mi byl pan Bennet, který měl sem tam ironickou poznámku. A taky teta se strýčkem, kteří v podstatě zachránili situaci.

Pýcha a předsudek se mi hodně líbila, dobře se mi četla a určitě si přečtu i další knížky od autorky. A možná se jednou vrátím i k této. Rozhodovala jsem se, jestli dám 4 nebo 5 hvězdiček, nakonec 4,5, protože na plný hodnocení, podle mého názoru, ještě nedosáhla. Ještě bych ráda zmínila, že má kniha několik filmových adaptací, pokud zrovna nemáte náladu nebo čas na knihu :)

4,5/5


Komentáře

  1. Moje srdeční záležitost v knižní i filmové podobě. :-) Moc hezky napsané!

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem četla snad desetkrát. Dokonce jsem si ji vybrala společně s Hobitem ke zkoušce z literatury :-) Pýcha a Předsudek je úžasná knížka. Jestli si chceš přečíst další knížky od této autorky, doporučuji Rozum a Cit a Emmu. To jsou takové moje tři nej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se máš, my jsme ve výběru neměli moc dobrých knížek :D určitě si něco přečtu, děkuji za doporučení :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Pýcha a předsudek mě také bavila, když jsem ji četla k maturitě :) Patřila k tomu nejlepšímu co jsem měla na maturitním seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že se Ti kniha líbila :). Je mojí nejoblíbenější :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Ke knizce jsem se zatim bohuzel nedostala, ale film miluju. Je to jeden z mych nejoblibenejsich vubec. :) urcite musim nekdy sahnout i po knizce, protoze verim ze mi da jeste vic jak samotny film :) ani jsem netusila, ze Elizabeth ma byt zosobnenim autorky. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl