Zkouškové


Už jsem (zase) dlouho nic nenapsala. A věřte nebo ne, chybělo mi to, ale zároveň jsem na psaní neměla vůbec chuť - jasně, moc to nedává smysl. Tento článek jsem měla připravený 13. února, kdy jsem chtěla napsat o tom, jak jsem zvládla zkouškové jen s jednou opravou, ale v průběhu psaní mi přišel e-mail o tom, že jsem nedala jednu zkoušku ani na druhý pokus. Nejhorší asi bylo to, že jsem nečekala, že vypíše i čtvrtý termín (ne, nepočítám špatně, byly běžný 3 termíny, ale já šla poprvé až na 2., protože jsem nebyla dostatečně naučená). Takže jsem v úterý jela přes 200 km domů, abych se o pár hodin později dozvěděla, že musím jet zase zpátky, protože jsem si (pochopitelně) nevzala žádné materiály... Ufff!

Zkouškové začalo na naší fakultě oficiálně 15. ledna, ale už 4. ledna jsem měla první zápočtový test, takže jsem se před Vánoce samozřejmě učila a dávala dohromady materiály na další testy. Všechno bylo celkem v pohodě, většinou jsem měla písemné testy, protože je nás na oboru (resp. dvojoboru) hodně, jenom jediná ústní zkouška byla naopak ta nejjednodušší: všichni jsme se předmětu jménem "Úvodu do studia" báli, protože na nás vyučující mluvila nesrozumitelným filozofickým jazykem, ale nakonec nám poslala i všechny materiály a byla dost vstřícná. V den zkoušky měla od 8 ráno státnice  a byla dost vyčerpaná, a jelikož jsem byla mezi posledními kolem 6 večer, naše zkouška se sestavovala z popsaného papíru, který jenom prolétla očima, asi 2 vět, které jsme řekli, dala všem za 1 a šli jsme domu.


Nejhorší byl předmět Dějiny antických civilizacích. Takže starověký Řím a Řecko. Což je bezpochyby zajímavá doba, ale vzhledem k tomu, kolik to pojímá století a co vše se během toho stalo... Navíc si musíte zapamatovat všechny řecký a latinský jména... Prostě bezva. Už nás před tímhle předmětem varovali studenti z vyššího ročníku, že je to síto - spoustu studentů se vyděsí a uteče. Vyučující nebyl špatný, sice chodil neustále pozdě (i na zkoušku přišel o půl hodiny později, proč ne), ale sám nás upozorňoval, že to není dávačka. A tak jsem měla první pokus za 4. A druhý taky za 4. Třetí pokus byl poslední. Samozřejmě by mě ze školy nevyhodili, pokud bych to neudělala, ale způsobilo by to dost velké komplikace do dalšího roku. Přišlo nás jenom 8 a všichni na prášky, protože jim to lezlo i ušima. Asi jsem nebyla jediná, kdo se večer předtím hystericky rozbrečel. 

Ale zvládla jsem to. Když jsem byla na cestě domů, přišel mi e-mail, že už mi zapsal výsledek - tak rychle po zkoušce??? z toho jsem byla vykulená. Za 3, průměr nic moc, ale mám to a to je nejdůležitější. Semestr uzavřen, zkouškové trvalo skoro 6 týdnů. Dost mě to vyčerpalo. Nejhorší byl týden, kde jsem měla 2 zkoušky na 1 zápočet ve 4 dnech. Fuj. Stejně byla ta maturita horší. U zkoušky to zkazíte a přijdete za týden znovu, ne za půl roku a nic vám neuteče. Bylo to náročné psychicky, což jsem čekala, ale taky fyziky - spánek nic moc, špatná strava (samé sladkosti na obalení nervů), málo pohybu.... Teď se konečně pořádně vyspím, dám se do kupy a přečtu si knížky, na které sedá prach. Samozřejmě napíšu i několik článků, které jsem nestihla zpracovat. A 26. února začíná druhý semestr. Hurá!

Mimochodem, můj rozvrh na další semestr je vážně příšerný. Dvakrát, někdy i třikrát týdně do půl osmé, jednou od čtvrt na osm a mezi tím asi stoleté pauzy... Myslím, že zkouší, co vydržíme!

zdroj obrázků: facebooková stránka Pedagogické fakulty UK


Komentáře

  1. Koukám, že na každý škole to zatím chodí úplně jinak než to chodí na naší. Jen velice málo předmětů mělo jen tři pokusy na zkoušku, většinou jich bylo kolem pěti, některé měly termínů i deset (i když bylo skoro nemožné se tam narvat), zkoušky i zápočty si šly rozložit už někdy od půlky prosince a pamatuju jedinou písemnou zkoušku, jinak všechno ústně a známka řečená hned. Ale u tý antiky to chápu. My sice měli z tý doby jen právo a filozofii, takže nebylo třeba si moc pamatovat co všechno se stalo a jak se kdo jmenoval, ale stejně toho bylo strašně moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, každá škola to má úplně jinak, stejně tak i harmonogram školního roku :D

      Vymazat
    2. Kruciiii! Jestli ti teď ta odpověď nepřišla, tak jsem naštvaná, co to zase komentáře vyvádí! :D ALe myslela jsem tím, pro jistotu opakuju, že když jsem mluvila s kýmkoli byť jen z jiné fakulty, ale stejné univerzity, stejně jim přišlo, že naše fakulta je úplně jiná než zbytek všech ostatních. Žádná povinná docházka nikdy, zápočty jen jednou za semsestr, občas už v listopadu a někdy do února, na zkoušky tolik pokusů, kolik se učiteli chce vypsat, dalo se dokonce domluvit, že dodatečně vypíše další, některé předměty navíc zkoušelo třeba i šest učitelů a když každý vypsal třeba čtyři nebo pět termínů, tak to bylo něco, z čeho jiným padala brada, písemné zkoušky se skoro neprovozovaly, ale harmonogram mají myslím všechny školy skoro stejný - liší se většinou tak o týden až dva v začátku (u nás teda mínus FZS, nevím, proč ti to měli vždycky jinak). Nebo známkování, vážně vás známkují číslicí jako na střední? Protože když jsem mluvila s kýmkoli, opět jsem měla dojem, že jsme jediní :D Taky tu nikdo nikdy nepoužíval slovo "skripta", vždycky to byly učebnice... a hromada dalších detailů, s kterými jsem se právě nesetkala jinde a měla tak dojem, že naše fakulta je trochu mimoňská :D

      Vymazat
  2. Nám už nový semestr začal a zápočtový týden jsme měli před Vánoci, každá škola to fakt má jinak. Když jsem ještě studovala v Jihlavě, tak tam jsme to měli zase posunuté, že jsme měli volno snad jako poslední. :-D Měla ji to náročné, když si představím ty letopočty a jména a že jich muselo být... No, zlatá moje ekonomie a to na ni nadávám. :-D Tak hurá do knížek, to bude lepší zábava než večery nad skripty a materiály... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zkouškové je šílené, kord na VOŠ, ale jsi šikovná, zvládla jsi to a to je hlavní! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak gratuluju k úspěšnému zkouškovému nakonec :) Taky jsem hned jak jsem měla volno sáhla po knížkách, které tu na mě už pár měsíců čekaly a prostě nebyl čas :D můj rozvrh nakonec dopadl docela fajn,skoro nemám odpolední hodiny a sudé pátky mám volno, tak můžu na brigády :)
    tak užívej ještě poslední dny volna!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl