Cesta

Výsledek obrázku pro cesta cormac mccarthy

Cesta
Cormac McCarthy
vyšlo v ČR: 2008

Na knížku, tedy přesněji řečeno na film podle této knihy, jsem narazila ve videu "5 nejlepších postapokalyptických filmů" od kanálu Highfive na Youtube (mimochodem velmi doporučuji, pokud ho ještě neznáte). Film mně zaujal, ale ještě dříve než se podívám na film, jsem si chtěla přečíst knižní předlohu. Udělala jsem dobře?

Země je po neznámé katastrofě neznámého původu úplně zpustošená. Lidí už mnoho nezbývá, buď zemřeli nebo odešli neznámo kam. Otec se svým synem (zhruba šestiletým) putují na jih, kde snad najdou přeživší, pomoc a snad i nový domov. Ve vozíku a v batohu vezou jen skromné zásoby jídla, den a dalších věcí, které unesou. S příchodem zimy není cesta vůbec jednoduchá.

Kniha má pouhých 190 stran a děj se bez prozrazování větších podrobností nebo spoilerů popisuje poněkud složitě. Pro někoho může být popis téměř každého dne trochu suchý a nezajímavý. Ale každý máme jiné chutě. Já jsem tak někde na půl cesty. Určitě bych nechtěla číst 600 stránkovou knihu psanou tímto stylem. Sice se v knize vyskytuje minimum postav, ale i přesto jsem nepochopila, proč by nemohla být přímá řeč v uvozovkám. Občas, abych se neztratila, jsem si nějakou pasáž musela přečíst nahlas a pomyslně jsem se tak vrátila do 1. třídy. 

Z knihy na vás přímo dýchá depresivní atmosféra světa, který už nemá žádnou naději na záchranu. Přesto tu jsou dva lidé, kteří se snaží nějak zachránit, všemi možnými způsoby, i když vědí, že to nemusí být na dlouho. Někdy mně zaráželo, jak tak malý chlapec tak dospěle přemýšlel o smrti. Chvílemi působil tak vyspěle, ale za chvíli byl zase dítětem. 

Četla jsem tuhle knihu skoro týden a to hlavně před spaním, což nebylo moc fajn, protože jsem z ní klidné spaní fakt neměla. Kdo ví, jak naše planeta bude vypadat za pár (desítek, stovek) let. Možná dopadneme jako oni - prázdné domy, které zůstaly tak, jak je jejich obyvatelé zanechaly. Může se to stát. Cesta zkrátka působí tak realisticky, že na ní asi ještě dlouho nezapomenete.

4/5

Komentáře

  1. Zní to zajímavě, moc pěkná recenze. I počet stránek je sympatický, tak se mi to třeba povede nacpat někam do seznamu četby, i když něco veselejšího bych asi radši, protože taky často čtu před spaním... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Vypadá to vážně jako docela zajímavé čtení :)Hlavně post-apo příběhy mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě si tohle přečtu. Opravdu mě toto téma hodně zajímá a upřímně - možná (podle tvého popisu) i tak skončíme..jednou.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tenhle film jsem videla! Me osobne se moc libil a byl zajimavy a nevedela jsem, ze je i kniha. Takze dekuji moc za clanek a knihu si prectu:) At to muzu porovnat. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nemám na knížkách ráda, když nerozeznáš, jestli jde o přímou řeč, nebo si postava povídá sama pro sebe nebo co se vlastně děje. Všechno v knížce potřebuju mít krásně přehledný, aby se v tom dalo vyznat :D
    Cestu jsme nečetla, ani film jsem neviděla ale zní to zajímavě :) Kdyby jenom bylo tolik času kolik je zajímavých knih :D
    michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Postapokalyptické filmy aj knihy zbožňujem, čiže ti hneď v úvode tohto komentu musím poďakovať za tip. Pamätám si, že ešte rok dozadu som na nich dosť fičala a tá spomínaná depresívna atmosféra ma na nich tak fascinovala a svojim spôsobom bavila. Poslednú dobu som ale nejako zmäkla a radšej sa už týmto témam vyhýbam, keďže pokojné spanie kvôli maturite už dlhšie nemám a ak by k tomu pribudol ďalší faktor, asi by som to nezvládla :D Ale na film sa určite pozriem (hneď po mature :D).

    OdpovědětVymazat
  7. Môže to byť veľmi zaujímavé.

    OdpovědětVymazat
  8. Tahle knížka je snad prokletá. :D jako zapálená milovnice postapo se už nekolik let urputně pokouším ji přečíst, ale vždycky se něco pokazí. Nikde se mi nedaří ji sehnat a když už jo, někdo mi ji vyfoukne. Měla jsem ji na čtečce, ale ta asi po šedesáti přečtených stranách odešla do věčných lovišť. Asi mi není souzená, což mě štve, protože je zřejmě fakt dobrá. I ta část, co jsem četla, se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  9. takové postapokalyptické knížky...nebo prostě podobná témata moc ráda nemám :/ ale o knížce jsem už někde slyšela a jsem ráda, že alespoň vim, o čem to přibližně je

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl