2 měsíce na VŠ


Ok takže po delší době přidávám něco, co se dá označit jako "life update". Sedím pohodlně usazená v křesle ve svém obývacím pokoji/pracovně. Co se vlastně změnilo a jak to prožívám?

Dnes 2. prosince jsou to přesně 2 měsíce, co jsem se víceméně osamostatnila. Místo typického studentského života na kolejích ale bydlím někde jinde, ačkoliv ne doma. Mám vzdálenější příbuzné blízko Prahy, takže místo koleje bydlím tady. Mají vlastní dům plus volný "apartmán" v druhém domě na stejné zahradě - předchozí nájemníci už se před více než rokem odstěhovali. Když se mně na to někdo ptá, položí mi i otázku, jestli mi tu není smutno. Ehm, ne. Nic proti lidem, ale když si mám po náročném dni skutečně odpočinout, nejraději jsem sama. Navíc můžu vždycky navštívit tetu nebo strejdu, stačí jen přejít zahradu (když jsou doma, že).

Samostatné bydlení je super. Nikdo se vás neptá, proč se tady válí tohle a tamto, proč si neumyla nádobí a kdo mi to sežral. Na druhou stranu vám nikdo neuklidí ani nepřipraví jídlo. Vše má své výhody a nevýhody.

A co škola? Hlavně o ní jsem chtěla mluvit.

Asi už víte, že studuju na pedagogické fakultě UK v Praze. Možná znáte takové ty řeči a mýty o různých školách - třeba že práva jsou pro VIP, matfyz pro blázny a filozofie ještě pro větší blázny. Jestli je to pravda nebo ne, ať si každý rozhodně sám. O peďáku se obecně říká, že to není nejtěžší škola a jdou na ní ti, co se jinam nedostali.
1. bod - během semestru jsem se moc nepřetrhla. Nějaká prezentace nebo úkol ano, ale v podstatě toho moc neděláte. Určitě ne laboratorní práce ze dne na den.
2. bod - potkala jsem ty, kteří měli peďák jen jako zálohu, stejně jako já - chtěli třeba na práva nebo psychologii. Ti, kteří měli peďák jako prioritu jsou spíše v menšině.



Zatím jsem na škole spokojená. Jsou tu předměty, které mně extra nebaví, ale jiné jsou super. Nejvíce mi asi vadí filozofie, jelikož naše vyučující je hodně arogantní. A myslí si, že už máme za sebou 2 vysoké školy, protože její nejčastější větou je "to už jste určitě četli " (o filozofické knížce) nebo "to už musíte znát". A to raději ani nezmiňuju seminární práci, se kterou si ze začátku nikdo nevěděl rady, ale teď jsme už na to snad kápli.

Jsem ráda, že jsem vysokoškolák. Oproti střední škole máte mnohem více volnosti. Nikdo neřeší, jestli si zapisujete při přednášce nebo jestli tam vůbec jste. Nikdo se neptá, kde jste byli a kdy přijdete, proč jste na obědě, proč tam nejste, proč stejně na chodbě, co máte na sobě, proč nemáte přezuvky... To jsem nesnášela. Občas se k nám chovali jako k dětem. Na druhou stranu nám ale nikdo nic nepřipomene. Nepřijdou na tebou, když musíte podepsat nějaký papír, nepřipomenou vám ani jednou důležitý termín, nemají na krku váš prospěch. Každému asi vyhovuje něco jiného. Já jsem ale docela odpovědný člověk, takže si termíny a důležité záležitosti hlídám (ačkoliv už mám taky průser lol). 

Víte, co bylo na posledním půl roku vůbec nejdivnější? Přechod z gymplu na vejšku. Odmaturovala jsem a najednou co? Měla jsem před sebou přijímačky. Ale ještě dva měsíce od maturity jsem nevěděla, kam se dostanu a co se mnou bude. Neměla jsem pevnou půdu pod nohama. Když byly klasický letní prázdniny, věděla jsem, že v září půjdu prostě do dalšího ročníku - stejná škola, stejná třída, vesměs stejní učitelé. A letos? Netušila jsem, kam a jestli vůbec, půjdu a jaké to tam bude. Teď už konečně zase někam patřím. Chybí mi sice ta parta, kterou jsme měli na gymplu, ale spolužáci jsou fajn, překvapivě jsem si už našla kamarády. 

Teď už jste ale do tuhého. Odevzdat seminárku (nejdřív ji musím dopsat!), dočíst knížky, doplnit referát, pak Vánoce a pak? Zkouškový. Ještě si užijeme hodně srandy.

Komentáře

  1. Vejška musí bejt určitě o dost lepší než střední, nejde jen o volnost, ale tak celkově. je to určitě prostě jiné:-).

    Držím palce se všema povinostma! :D Nezdá se to, ale je to zřejmě pěkně hard :D

    Btw. Ty máš nějaké brigády při škole nebo jen škola?:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím ne, třeba příští rok, ale mám tak hloupý rozvrh (za což si ale stejně můžu sama), že jsem ve škole od rána do pozdního odpoledne ale přitom tam mám 4 hodiny pauzu :D Nechci ale jenom žít stylem skola-prace-skola-prace. Jak říká moje mamka - pracovat můžeš celý život. Tím nechci říct, že by byla brigáda špatná, ale možná až se více rozkoukam, přijdu na to, co a jak a sestavíme si rozvrh rozumněji :)

      Vymazat
  2. Osamostatnění je super věc, hodně ti to dá :). Čím dřív, tím lépe. Mám kamarádky, které žijí i na VŠ s rodiči a některé jsou dost neschopné něco zařídit. Nemusí to umět, když to udělá někdo za ně, že? :) Wow, jakej průser máš? Doufám, že to není nic vážného :o).
    Snad ti zkoušky půjdou lehce a nebudeš mít nějaký problém :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žít s rodiči bych už momentálně nechtěla :D teď jsme se s mamkou viděly po 2 týdnech a samozřejmě jsme se stihli pohadat :D mám prostě už jiný názory a nechci být 24/7 pod dozorem. Ještě, že blízko našeho města není žádná VŠ, jinak by mě tam donutili jít :D I kdybych se rozhodla pro nejblížší VŠ, stejně bych musela bydlet na koleji, takže sláva, že bydlím na kraji světa :D Žít samostatně je skutečně největší změna :)

      Vymazat
    2. Co se týče toho průseru, jde jenom o to, že jsem nebyla na jednom semináři, nic vážného :D snad :D

      Vymazat
  3. Vejška je supr a poznáš hrozně moc skvělých lidí (včetně učitelů) :) a do zkouškového držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi jsou zatím super, nemůžu si stěžovat :) a děkuji :)

      Vymazat
  4. Sice nebydlím sama, ale s kamarádkami ale vážně je skvělý se osamostatnit. Samozřejmě, že mi chybí rodina, ale myslím, že je nám potom spolu i líp, když se vidíme po dvou týdnech než když se vídáme každý den. Můžu potvrdit, že filozofové jsou blázni (minimálně anglisté) ale toho nejlepšího druhu :D vysokou jsem si dost oblíbila. Sice to je nepřetržitá práce (hlavně čtení) ale baví mě to a ta samostatnost je super! No a teď se ještě uvidí, jestli přežiju zkouškový :D
    Jsem ráda, že se ti líbí! :)
    michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě je vejška taky víc atraktivní než střední, ale tý práce je jak na kostele. :/

    OdpovědětVymazat
  6. Jako bych tento článek psala ja, vidim se v kazde vete a v kazdem radku :) jen si vysokou školu uzivej, ja ji letos v cervnu po 6 letech zakoncila magistrem, ale i kdyz si to jeste treba tolik s malym odstupem neuvedomuju, jak pises, nejlepsi roky plne volnosti, muzes a nemusis jit do skoly na prednasku, nikdo te nekontroluje zda jsi splnila tento ukol nebo tento predmet, bud ho udelas letos nebo za rok, je to na tobe, jak si to nastavis, pokud to ta skola nema nejak omezene, takze je to neskutecna volnost, pokud do toho nemas nejaky dalsi povinnosti nebo práci, kazdopadne ti to i trosku zavidim ze zacinas, i kdyz ja jsem svym zpusobem ráda, ale je to dulezity zivotni krok a milnik :) a kdo nezazije vysokou nepochopi, rozhodne se drž a at se ti tam libi :)
    a to bydleni je za mě urcite super, mas svoje soukromi, ktere ti kolej urcite neda nikdy, takze ja bych to tenkrat pri studiu brala vsemi deseti.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem teprve na vysoké lehce přes měsíc a předměty mě baví a mám dost volnosti, ale pořád nevím jestli to byla správná volba jít dále studovat. Jinak jak píšeš tak o proti střední či základce je to vážně jiné :D

    OdpovědětVymazat
  8. Třeba to zkouškové tak zlé nebude, třeba jde jen o to, že člověk neví do čeho vlastně jde. :D Hlavně je málo těch, co doopravdy chtějí učit potom, co z peďáku vyjdou. :D Rozhodně nesouhlasím s tím, že jsou pedagogické fakulty jednodušší. Rozhodně ne, tvrdím to po skoro třech měsících s naprostou jistotou. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl