O Youtube(rech)

Výsledek obrázku pro youtube weheart it

Komu z vás je nejméně 18 let, asi pamatuje na éru Bravíček, Top dívek a podobných časopisů. Když mi bylo mezi 12-14, ráda jsem tyto časopisy četla. To, že se jedná o drbárnu bez jakékoliv vypovídací hodnoty, mi bylo tenkrát jedno. Idolem byly Miley Cyrus nebo Ewa Farna.

Časopisy už ale dneska nefrčí (proto Bravíčko už ani nevychází) - hlavní idolové dvanáctiletých dětí už nejsou zpěvačky nebo herečky z Disney Channelu, ale jsou to Youtubeři.

V zásadě na tom není nic divného - technologie a svět se mění tak rychle, že si toho kolikrát ani nevšimneme. Proč zrovna Youtubeři? Možná proto, že se jim něčím podobají - Hollywoodské hvězdy jsou nedosažitelné, ale Youtuber je v podobné věkové kategorii, řeší problémy jako lidé v jeho věku, má podobné zájmy a podobně. Navíc je sledování videí úplně jiným formátem komunikace než čtení a psaní - proč myslíte, že blogeři (tj. ti, co mají jenom psaný blog) nedosahují stejné obliby jako Youtubeři...


Trvalo to, než jsem začala používat i Youtube jako vyhledávací prostředek. Chtěla jsem se něco dozvědět, používala jsem Google, ale poustupně jsem přešla i na Youtube. Asi před rokem jsem kvůli školnímu projektu hledala jeden recept - jelikož šlo o španělskou specialitu, nic pořádného jsem v češtině nenašla a pomohl mi až Youtube. Stejně tak můžete najít spoustu návodů na líčení, vaření, vyrábění doplňků pro domácnost a podobně.

Výsledek obrázku pro we heart it laptop

Co se týče Youtuberské scény obecně - žádného anglicky mluvicího Youtubera nesleduju. Popravdě, nemám ani moc náladu někoho hledat. Jeden z hodně známých Youtuberů, který mě fakt baví, je Kovy. Videa má hezky promyšlený, kvalitně natočený, má to nějaký nápad. Je takovým dobrým vzorem. Další, co mně celkem baví, jsou reakční kanály - ne teda všechny, jenom některé a ne všechny videa mně zaujmou, takže je ani nedokoukám do konce. Raději se podívám na reakční video, kde to mám i s (vtipným) komentářem, než abych podporovala původního Youtubera, protože je kolikrát nemám moc v lásce.

Reakční kanály vedou hlavně kluci. Jediná (známá) mezi holkama, která se o něco podobného pokouší je Lilian Voss. Popravdě, nevím, jestli ji mám ráda nebo nemám. Má hezký přednes, dokáže vyjádřit svoje myšlenky tak, že to má hlavu a patu, ale obsah se mi někdy moc nelíbí. Její kanál je jako bulvární časopis - kdo se jak zatvářil na které fotce, kdo co řekl a podobně. Není to typická beauty Youtuberka, kterých je jako máku, ale založit si kanál na tom, že probírá životy Youtuberek, které nemá ráda? Každopádně ji to slávu přineslo. Vadí mi i její zastaralé názory - na to, že je mladá holka z velkoměsta má názory jak z počátku minulého století, hlavně co se týče sexuálních menšin a podobně a to považuje za nejsarkastičtější věc, co kdy řekla. 

Nejvíc mi ale vadí pranksteři typu TvTwixx, Ondra Vlček nebo Datel. Videa typu "píšu textem písní" nebo pojídání žížal? To mě radši zabijte. Není to ani zábavný (což původně být mělo) a ani to nikomu nic nepřinese (ale to jsme čekali). Vlastně nemusím ani beauty Youtuberky. Například Petra LovelyHair hezký videa na pohled, hezký přednes - aby ne, když se tím živí. Hezky se poslouchá, ale určitě bych se podle ní nenalíčila. Navíc jak mluví a pořád se u toho usmívá, vypadá jako v křeči. Týnuš Třešničková je asi mentálně na jiné úrovni než já a její mluva mi vadí ze všeho nejvíce. Carrie Kirsten se zase, podle mého pozorování, vyžívá v tom, když se na ní strhne pozornost, viz její různé "kauzy". 

Neodsuzovala bych Youtube scénu jako takovou. Určitě se tam dá najít spoustu kvalitních videí. Jen se musíte probrat tím balastem v trendech, kde si dementi lámou nohy nebo se vyžívají v šíření drbů o jiných lidech. Je to jenom další forma, kterou se naučíme používat a přijímat stejně jako telefon nebo e-mail. 


Komentáře

  1. Tu éru bravíček a top dívek si hodně pamatuji :D Jsem nejraději četla o celebritách a pak dvojstránka o intimních věcech :D Jako 11letá jsem byla do toho zažraná :D.

    Tak. Teď se vyjádřím k tomu youtube. Já youtube sleduji, jako mladší (13,14) jsem koukala na všemožné lidi, ale čím sem starší, tak beru youtubery jinak a přikláním se ke stránce, aby mě to buď pobavilo nebo mi to něco dalo.

    Youtubery/ky, které ráda sleduji? Mám jich málo, protože většina stylů je přesně, jak si řekla jako TVTwixx, datel a podobně. Tohle jsou především ti, které také nemám úplně v lásce. TvTwixx a jejich věčné průsery a dělání debilovin.. jediná série, která mě od nich baví a není zas tak stará, tak to je prozkoumávání starých budov a to si dávám hlas ještě tak 10x namíň, protože ty komentáře k tomu..

    A Ti oblíbení. Mezi rozumné mi příjde Teri BLitzen, hlavně poslední dobou mi její videa něco dávají. Dále mám ráda Bé Há, protože její videa jsou vtipná. Trošku jiná vietnamka. Ale dávala třeba na yt, jak probíhá svatba tam u nich a to jsem se také dozvěděla mnoho nových informací:-).
    Co ještě tak zkouknu za holčiny je GetTheLouk, která mě baví líčením. Umí to hezky podat a vyhrát si, což se mi líbí a hlavně se nebojí extravagantnosti. A druhá a poslední, kterou Ti doporučuju (!!její story jsou vážně k pobavení) je youtuberka, kterou jsem začala poprvé sledovat asi teprve před týdnem, ale už teď ji miluju :D. Jmenuje se Danny Canton:).


    Carrie, Spurná a podobný krávy (s prominutím :D) vážně nemám v lásce.


    Jinak moc pěkný článek, promiň, nějak jsem se hodně rozepsala :D.


    OdpovědětVymazat
  2. Videa na youtube je asi jediný zdroj díky kterému jsem podle návodu schopna složit origami skládanku.
    Kdysi mě kamarádka přivedla na kanál AMZone, nebyla jsem jejich fanynka jak by se asi slušelo, ale byla jsem na pár jejich setkáních a dokonce i s nimi naživo mluvila a ti youtubeři byli docela fajn. Pak jsem to nějak přestala sledovat, ale mám na to dobré vzpomínky.
    Jinak YT scénu nesleduju. Jenom hudbu anebo návody jak něco poskládat (a to poslední dobou jenom minimálně).
    Ale trochu nechápu ta reakční videa. Jaký mají smysl. Je to vlastně povídání o tom, jak někdo něco řekl. Trochu bulvár.

    Všimla jsem si, že když jsi psala o té youtuberce že jsi ji zkritizovala na rozdíl od youtuberů- kluků kteří se zajímají o stejnou tématiku. Neboj, nejsem šílená feministka nebo tak a ty YT kanály neznám. Jen by mě zajímalo, proč jsi to takhle napsala. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde snad i to, že je holka. Reakci videa jako třeba PeetaTV reaguji jenom na videa, což je ok, to je účel kanálu. Lilian Voss drbe i 'soukrome' věci youtuberek, co dali na instagram, jak se tam tvářili a kdo co napsal do jaký diskuze, což mi přijde jako zbytecne probírání nesmyslů, ktery kolikrát nejsou ani overeny, polemizování nad tím, kdo jak co myslel apod. což je jak když tě pomlouvá sousedka a s reakcnim kanálem to asi moc společného nemá. Spíš kde o individuální porovnání a jak si to kdo vyloží. :)

      Vymazat
  3. Moc to nemusím, každý se snaží být youtuberem. Ne každý na to má. Je to nakonec jen blbárna pro děti. Stejně tak bylo to Bravíčko teda :D achjo co naplat. Kdyby ty děti sledovali aspon něco normálního a naučného ale to je jasné to sami od sebe neudělají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale bloggerka jsi. A přitom je to lautr to samý. Tolik lidí se snaží být bloggerem a přitom na to v nejmenším nemají... tolik bloggerů píše naprosto stejný pitominy, jako jiní točí. Ale taková vlna odporu i mezi mladými důchodci, to včetně těch, kterým sotva oschnul glejt plnoletosti, se nikdy nevzdouvala.

      Vymazat
  4. Éra Bravíček mě zasáhla, ale ještě hluboce, hluboce před nějakou Farnou. Youtubeři mi nevadí, znám jen Kovyho, ale ani u něj mě neberou videa z cest nebo videa, kde spolupracuje s jinými youtubery, koukám vyloženě na názorové. Když někoho ale baví zbytek, jeho věc, prostě jenom jiný formát. Někdo zase rád čte komentáře v novinách, to je to samý.
    Co se ale týče vyhledávání na youtube a sledování videonávodů a vůbec i trailerů a "místo googlu"... pro mě je to ve videoformátu strašně zdlouhavé. Já si radši najdu článek, ten prolítnu během pár desítek vteřin kdekoli a nemusím čučet na několikaminutové video, které bych případně rovnou musela odkládat, až budu někde, kde si můžu pustit zvuk. Kdykoli mi někdo pošle ať se podívám na klip, trailer nebo návod, jsem vyloženě otrávená a odmítám. "Článek" ve formátu videa fakt není nic pro mě :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kouzlo Youtubu je v tom, že si tam každý najde, co se mu líbí, alsias co k němu sedí. Já třeba Kovyho nežeru, protože chodil na Dašák a v reálu (ono se mu to teď podaří i ve videu) byl vlastně dost trapnej člověk. Ale jak říkám, každýho výběr, a že ho na YT je.

    Nemyslím si, že by byli youtubeři uplně nejvíc relatable, snad někteří, co řeší společenský věci a tak. Jinak se to dělí na typy Pavel12301 co natočil dvě videa na přední kameru svojí Nokie 3300 a AnastasieBeautyVlogs, která se topí v penězích, hadrech a iPhonech.

    Hej. To už je podruhý, cos mi dala úžasnej námět na článek.

    OdpovědětVymazat
  6. youtubeři mě taky chytli a některý pravidelně sleduju - Fattyho, Vláďu, PeeetuTV, ale hlavně zahraniční, ty fakt dost - např. Grav3yardgirl, jestli ji znáš? :) Kovyho zrovna nesleduju, ale když už se zminuješ o té Týnuš :D hej...tyvado...já se jí můžu už jen smát:D to je smutný:D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl