Co stihnout v maturitním ročníku


Čas ubíhá jako voda a než se stačíte na střední škole rozkoukat, nastane čtvrťák. Pamatujete, jak vám na základce učitelé vyhrožovali, že na střední škole už vás nikdo nepovede za ručičku? To jenom strašili. Alespoň k nám se chovali pořád jako k dětem. Musíte podepsat nějaký papír? Učitel za vámi dojde. Blíží se odevzdání důležitého referátu? Stejně vám to třikrát připomenou. A to mě vede k myšlence, proč se maturitě říká zkouška dospělosti. Protože je až tak náročná? Nebo proto, že jde o 1. velkou zkoušku v životě? Co myslíte?

Nebudu teď psát o tom, jak se učit, jak si rozvrhnout čas a podobně. O tom napíšu podrobnější článek později. Z osobní zkušenosti musím říct, že oktáva (čtvrťák) byl pro mně nejlepší rok za celých osm let na gymplu. Asi proto, že už jsme měli hlavně volitelné předměty a žádnou fyziku ani chemii. Možná proto, že jsme se za ty roky fakt něčemu věnovali. Nechápejte mně špatně, ne že bychom do té doby nic nedělali, ale opravdu to učení a sezení ve škole směřovalo k reálnému cíli, ne jenom zkoušení a písemce. 


První věc, se kterou vás budou obtěžovat, bude maturitní četba. Upřímně, jestli nemáte už alespoň 5 knih přečtených, rychle zajděte do knihovny a začněte nejlépe dnes! Seznam knih k maturitě dostane od vaší/vašeho češtinářky/češtinářky nebo ho najdete na stránkách školy. Seznam obsahuje 20 knih a sestavuje se podle klíče, který si také určuje vaše škola. Moje tipy na knihy si můžete přečíst v tomto článku.

Stahování čtenářských deníků opravdu četbu nenahradí. Určitě jsou mezi námi takoví, kteří by to dokázali okecat a vařit z vody, ale neriskovala bych to. Znáte ty klikaře, co si přečetli jednu knihu a tu si i vytáhli? Nepočítejte s tím, že se to stane i vám. Co nejdříve po přečtení knihy si zapište "čtenářský deník" podle struktury dané Cermatem. Strukturu najdete na oficiálních stránkách nebo se zeptejte svých učitelů. Deník zkuste zapsat svými slovy, i když vám hlavu nikdo neutrhne, když budete nakukovat do učebnic nebo jiných čtenářských deníků. Ale bacha, ne slovo od slova! Seznam četby se odevzdává zpravidla do 31. března, takže máte čas na rozmyšlenou. Pak to už ale nelze změnit. Pozor, pokud seznam neodevzdáte do termínu, nepustí vás k maturitě.

Možná vás, vzhledem ke školním tradicím, čeká někdy na podzim (říjen/listopad) stužkovací večer nebo-li stužkovák. Obvykle maturanti dostanou od třídního učitele stužku s nápisem Maturant a jsou "oficiálně" maturanti. Podstatou je se večer opít a pak jít rovnou z večírku do školy - což ale zvládnou jen ti nejsilnější. Taková sranda není pro každého, ale podobná akce už se opakovat nebude (huh, asi až na VŠ?)

Po stužkováku za vámi přijde někdo z vedení školy s přihláškou k maturitě. Jo, opravdu je musíte přihlásit, není to "automatické". Zaškrnete češtinu (povinná) a cizí jazyk nebo matematiku. Dobře si to rozmyslete, ale nebudu vám lhát, angličtina je fakt jednoduchá. Pak si vyberete školní předměty. Náš gympl měl povinné 2 školní předměty. U školních předmětů musíte také vědět, jestli se předmět zkouší ústně nebo písemně, abyste zaškrtli příslušnou kolonku. Ale to vám vysvětlí ve vaší škole, takže si z toho nedělejte hlavu. Navíc se liší gympl a střední odborná škola - někde už jsou školní předměty dané a nehnete s nimi. Přihláška se odevzdává na začátku prosince, takže si termín hlídejte!

Někde mezi vánočními svátky a písemnou maturitou vás čeká pravděpodobně i maturitní ples, což není žádná povinná akce, ale k maturitnímu ročníku to tak nějak patří. Existují dvě varianty toho, jak přípravy na ples probíhají: 
   1. třída se brutálně pohádá a vytvoří se nepřátelé na život a na smrt kvůli blbý výzdobě nebo podobné pitomosti. Nestojí to za to. Určitě chtějí mít všichni krásný ples, ale zničit kvůli tomu kolektiv a několikaleté přátelství? To raději ustopím.
   2. třída je soudržná a ačkoliv probíhá plamenná diskuze, nakonec se na všem shodnete. Ideální stav.
O plesu se třída začíná bavit už ve třeťáku, někdy i dříve a peníze většinou vybírá od prváku. Lepší je dávat do společné kasičky 50 Kč za měsíc než na ve čtvrťáku vypláznout 4000 Kč. 

Nemáte v tuto chvíli ještě zarezervovaný sál/kulturní dům? Pravděpodobně už je pozdě a buď na vás zbyde víkend o Velikonocích nebo máte prostě smůlu. Nemáte ještě kapelu a necvičíte choreografii? Ještě není později, ale je lepší začít dříve. Určitě je ve třídě někdo, kdo se ujal organizování, což neznamená, že všichni budou držet hubu a krok. Jestli se vám něco nelíbí, raději něco řekněte teď, dokud to lze změnit. Ples taky vyžaduje vystupování před spoustou lidí, což nemusí být všem příjemné. Nebojte se trapasu - pravděpodobně nebudete jediní. Panáka na kuráž si dejte, ale nepřežeňte to, jinak opravdu na červeném koberci zakopnete!

1. pololetí končí tradičně na konci ledna. Ovšem to druhé je o polovinu zkrácené. V 1. pololetí je dobré se snažit, zvlášť když to rozhoduje o přijetí na VŠ. Ve druhém mini-pololetí se zkouší didaktické testy z češtiny, cizího jazyka a matematiky, zkouší se maturitní otázky (jak u koho - nás nikdo z ničeho nezkoušel), na poslední chvíli se doučují věci, co jste měli znát už v prváku - nevíte, kde vám hlava stojí a najednou je tu písemná maturita.

Státní (společná) část pro mně byla jednodušší - záleží ale na typu a kvalitě školy. Didaktické testy (hlavně z češtiny) doporučuji předem trénovat. Určitě to s vámi budou trénovat i na hodinách, ale vlastní příprava není nad škodu, hlavně pokud si nejste něčím jistí. Seznam požadavků k českému jazyku najdete zde

O samotné maturitě, tipech, co (ne)děla napíšu samostatný článek. Teď samozřejmě vidím celou maturitu z jiné pohledu - po bitvě je každý generál. Berte to jako výzvu a nebojte se toho - dali to i výrazně neinteligentní lidé (vlastní zkušenost ano) - zvládnete to taky.

Komentáře

  1. Maturity se docela bojím :D Já jsem takový dement, že jsem vážně zvědavá jak to dám.

    Ty jsi vážně šikula, že si to dala:D:-).

    SKvělej článek, je skvělé že si to brala s "humorem":D:-).

    OdpovědětVymazat
  2. Ja už mám našťastie toto obdobie za sebou, ale inak super článok :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. ó, myslím, že pro budoucí maturanty je to skvěle napsané :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. díky bohu, že toto období už mám konečně za sebou :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl