Tipy na letní čtení

Léto je v plném proudu a není lepšího relaxu (má snad někdo jiný názor?!) než si sednout (případně lehnout) s knihou na pěkné místo, ať už doma na balkóně nebo venku v přírodě. Myslím, že tohle je období, kdy i nečtenáři mohou vzít do ruky něco náročnějšího než časopis. Většinou se bude jednat o oddechové knihy... tak akorát na léto.

Něco strašidelnějšího

Výsledek obrázku pro prokleté město lisa mcmann


Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?

Už je to delší doba, co jsem tuto knihu četla, ale vím, že jsem ji měla přečtenou za 3 dny. Styl psaní, který autorka používá, není nijak květnatý, někdo by mohl říct, že strohý, ale na navození atmosféry úplně stačí. Navíc je knížka malá, takže se vám v pohodě vejde do cestovní tašky.



Propracovaný román ze Skotska

Výsledek obrázku pro rozlet gemmy hardyové

Rozlet Gemmy Hardyové je novodobou paralelou příběhu Jany Eyrové. Zprvu se může zdát, že si Jana pouze oblékla moderní šaty a přesunula se v čase do 60. let 20. století, ale román od Margot Livesayové není jen prostým převyprávěním jednoho z nejoblíbenějších příběhů anglické literatury, přináší zcela svébytný výraz a jazyk a mistrně propracovanou zápletku. Gemma jako by kráčela ve stopách své viktoriánské blíženkyně, přitom je naprostou osobitou, vnitřně nezávislou bytostí.

Tuto knihu jsem dočetla teprve včera a musím říct, že mně úplně pohltila. Je sice o něco tluščí (460 stran), ale to vůbec nevadí. Sledujeme příběh Gemmy, se kterou se osud nikdy moc nemazlil, jak žije prakticky život tulačky. Jelikož příběh Jany Eyrové neznám, nemůžu posoudit, jak moc si jsou díla podobná. Každopádně zaujala mně rozmanitost postav, prostředí a vůbec celá atmosféra knihy.


Romantika v Paříži

Související obrázek

Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

Román spíše pro čtenářky, ale pořád to lepší, co můžete v knihovně najít. Nejdřív mi Anna přišla malinko... nafoukaná, nebo jak bych to přesně vyjádřila. Kdo by nechtěl do Paříže?! Na druhou stranu, kdo by chtěl vybočit ze zajetých kolejí a odjet od kamarádů. Každopádně u mně měla kniha úspěch a vám by se mohla také líbit.


Co se stane poslední den vašeho života?


Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona - od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední…

Kniha, která se mi zalíbila nejdříve obalem a později i obsahem už před dvěma lety a stále ji nemůžu dostat z hlavy. Neřekla bych, že je tak úplně odpočinková, ale stojí za to si ji přečíst. Nejprve jsem z ní byla trochu rozpačitá. Sama hlavní hrdinka projde ale vývojem, který stojí za to sledovat (doprčic, opakuju se...). Prostě si ji přečtěte a tečka.


Z toho vás bude mrazit i v létě

Výsledek obrázku pro dívka se sněhem ve vlasech

Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna. Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději... (kráceno)

Než jsem minulý rok četla tuhle knihu, neměla jsem k severským detektivkám vlastně žádný vztah. Tato se mi ale hodně zalíbila. Příběh je pěkně promyšlený a jsem si jistá, že občas budete pěkně zmatení z toho, kdo je nebo není vrah. Kniha má i pokračování, ke kterému se snah brzy dostanu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl