Stopařův průvodce po galaxii

Výsledek obrázku pro stopařův průvodce po galaxii

Stopařův průvodce po galaxii
Douglas Adams
vyšlo v ČR: 2002

oficiální anotace:
Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z něhož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy...


Arthur Dent se jednoho rána probudí a zjistí, že mu chtějí zbořit dům. Chvíli zatvrzele protestuje, ale než stačí k čemukoliv dojít, přijde jako kamarád Ford s něčím naprosto absurdním. Tvrdí, že do několika minut bude Země zničena. Než mu Ford stačí cokoliv dalšího vysvětlit, Ford ho stačí zachránit. Společně skončí na lodi ne příliš přátelských Vogonů, kteří mají na svědomí zničení Země kvůli výstavbě intergalaktické dálnice. Tak začíná jejich pouť vesmírem. Ale pamatujte, že ve vesmíru se může přihodit cokoliv - o tom nejlépe ví své příručka Stopařův průvodce galaxií, která našich hrdinům pomáhá na cestách.

Ke knize jsem se dostala přes stejnojmený film, který jsem viděla asi před rokem a hodně se mi líbil. V porovnání s knihou je samozřejmě trochu odlišný, něco v něm chybí... a kniha je zkrátka knih, však to znáte. Její velkou předností je, že se velmi dobře čte a stránky odsejpají jedna za druhou. Autor zvolil vtipný způsob vyjadřování, který v kombinaci s šílenými vesmírnými nápady působí jako dobrý oddych od všedních starostí.

Nezapomeňte, že ve vesmírů je možné všechno. Absurdností se v knize najde dost, takže je dobré se na ni dívat s nadhledem. U několika scén jsem se nemohla přestat smát. Mám ale na mysli takový ten vnitřní smích, ne ten, kdy se smějete na celé kolo. Prostě vás kniha baví celou dobu, nebo alespoň mně. Postavy jsou také výborně vykreslené. Arthur představuje typického pozemšťana Angličana, který má rád svůj klid a šálek čaje, Zarodf je zase jako naše typická hlava státu (,,Jeho úkolem není moc vykonávat, nýbrž odvracet od ní pozornost.") a nesmím zapomenout ani na robota s maniodepresivní poruchou.

5/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl