Sedmilhářky

Výsledek obrázku pro sedmilhářky

Sedmilhářky
Liane Moriarty
vyšlo v ČR: 2015

oficiální anotace:
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi.Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.


Moc se mi líbila předchozí kniha od Liane Moriarty jménem Manželovo tajemství a proto jsem neváhala s koupí Sedmilhářek, když jsem je viděla v knihkupectví.

Kniha začíná v první den školy, když Jane, vezoucí do školy svého synka Ziggyho, potká Madeline, která také veze svou dceru Chloe do školy. Madeline je hodně upovídaná a zábavná osobnost a tak Jane seznamuje s chodem školy, na koho si má dávat pozor a vlastně se z nich stanou kamarádky. Jane se spřátelí i s další Madelininou kamarádkou Celeste, která má svoje neposedná dvojčata také v první třídě. Každá má ale jiný životní příběh. Celeste žije v luxusu, nikdy nemusela pracovat a na charitu může dát tolik peněz, kolik jenom chce, protože její manžel vydělává velké částky. To si ale také nese svoji daň. Jane je ve městě nová. Z matek je patrně nejmladší. Otěhotněla po románku na jednu noc, ale za Ziggyho je neskutečně ráda. Problém je v tom, že jedna matka ve škole tvrdí, že Ziggy šikanuje její dceru a sepsala i petici za jeho vyloučení. Madeline vychovává kromě mladších dětí ještě svou 14 letou dceru, která ale inklinuje spíše ke svému otci, který je Madelinin bývalý manžel a jeho nové ženě, kteří vedou až příliš zdravý způsob života plný veganské stravy, lidských práv a jógy. Všechny jejich potíže vyvrcholí na kvízovém večeru, kdy dojde k vraždě jednoho z rodičů.

Liane Moriarty prostě umí psát. Její knihy jsou výborně promyšlené. Začíná to tak nevině, nic se neděje a během knihy se všem postavám obrátí život na ruby a vy jen nestačíte valit oči. Je pravda, že tu nemuselo být tolik "okolností" okolo, které by někomu mohli přijít zbytečné, ale i tak to bylo skvělé. Kniha se čte moc dobře, takže vám ani nepřijde, že jste přečetli tolik stránek...

Je tu velké množství charakterů, ale každý je něčím specifický, proto není takový problém si je po pár desítkách stránek pamatovat. Nejsympatičtější mi přišla praštěná Madeline, ale všechny charaktery byly jinak velmi propracované. Co mě ale rozčilovalo byly matky, které sami sebe považovaly za ultra vytížené, přitom některé ani nechodily do práce a o ránu chodily na kafíčko do kavárny s výhledem a pobřeží. To jediné mi přišlo trochu přitažené za vlasy... Když jsem pak na konci vzpomínala na začátek knihy, dávalo mi to vlastně všechno smysl a to jsem některým informacím nepřikládala ani velkou váhu a nakonec se ukázaly jako důležité. Každopádně knihu doporučuju!

4/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl