Názor na Young Adult knihy

Pokud si chcete přečíst novou knihu s fantasy námětem (draci, kouzelníci, alternativní světy atd.), nebudete mít v knihkupectví s výběrem problém. Oddělení s fantasy literaturou má jistě plné police přitažlivě vypadajících knih. Pokud ale chcete skutečné fantasy jako například Pán Prstenů, asi se trochu zapotíte. Police s fantasy literaturou zaplňují především knihy zařazující se do žánru young adult. Co to je a můj názor se dozvíte níže.

Coopik.com

Young adult je, jak už napovídá název, knižní žánr zaměřený hlavně na kategorii náctiletých. Nikde ale není psáno, že se nemusí líbit starším. Možná, že díky podobným knihám odsedli někteří puberťáci (především holky) od televizí a počítačů a začali zase číst. Nebývají těžké na čtení. Není to žádný Shakespeare. Především tu musí být romantická zápletka. Ta je nezbytně ve všech YA knihách. Fantasy prvky se tu také často objevují. Ať už v podobě sexy příšer (upíři z Twilight ságy) nebo dětí s nadpřirozenými schopnostmi. A když chybí nadpřirozené bytosti, můžete na stránkách knih najít popsanou postapokalyptickou budoucnost (Hunger Games).


Přesuneme se k postávám. Hlavní hrdinka je nejčastěji ve věku 15-17 let (může být i starší, ale přes 20 jí zpravidla nebývá). Na začátku knihy je hrozně osamělá. Pokud má kamarády, tak je to jedna nejlepší kamarádka, se kterou se navzájem litují. Nebo nemá žádné kamarády. Důvody nejsou žádným tajemstvím - buď je ve městě úplně nová nebo je prostě příliš vyjímečná na to, aby zapadla mezi obyčejné lidi. Vždycky je totiž něco víc. V jejím rodokmenu jsou nějaké napřirozené bytosti, o kterých neměla ani tušení, protože to před ní rodiče tajili. A nebo je sirotek. Následně potká nejúžasnějšího, nejkrásnějšího a nejhloupějšího kluka ze všech vesmírů, který se do ní zamiluje a udělal by to pro ní první poslední, ačkoliv ji zná sotva pět minut. Poté spolu vyrazí bojovat proti zlým silám. Naše hrdinka si ale musí dát dobrý pozor, aby si nezlomila nehet (nebo jí někdo nezabil), protože je zřejmě z cukru. Neustále si stěžuje, brečí a když nebrečí, páchá sebevražedné mise, ačkoliv ji její milý nebo kouzelný dědeček řekli, ať to nedělá. Celou knihu vám jde tak na nervy, že máte chuť vytrhávat stránky, ale jen z úcty k literatuře to neuděláte.

Taková hrdinka dokáže zničit i docela dobře vypadající knižní sérii. Zapoměla jsem se zmínit, že YA knihy bývají o více dílech, nejméně po třech. Tak si tedy koupíte 1. díl, hm, docela zajímavé, koupím si druhý - celkem nuda, nic se neděje. Ale nebojte, na akci je tu ještě dalších 10 knih, tak hurá do nich, ne? Vedlejší postavy jsou mnohdy zajímavější než ty hlavní. Pořád se tu opakuje klasický scénář. Nejlepší kamarádka, gay kamarád, a kamarád, co je do hlavní hrdinky zamilovaný také, ačkoliv to před ní tají většinu jejich životů - vzniká nám tedy všemi milovaný milostný trojúhelník, kvůli kterému máme chuť všechny jeho představitele nakopat do zadku. Potom se na scénu vynořuje nějaký učitel, kouzelný dědeček připomínající Gandalfa, kterého si všichni váží, protože by bez něj byli v pěkné kaši. Ještě jsem zapomněla na stranu zla. Může jít o konkrétní osoby nebo jen energii. Může se ale taky stát, že zlo je nevěrohodně popsané. Čtenář je tedy trošku na rozpacích a pokud se na straně objevují protivné postavy, může čtenář začít podporovat "stranu zla".

Books books books

O děj tu úplně nejde. Občas je pomlátí, pohádají, získají kouzelný předmět... Co mně mrzí je to, že YA knihy mají nevyužitý potenciál. Začínají téměř totožně, pak se trochu vyvinou, ale pokud už jste pár YA knih přečetli, můžete uhádnout, co se bude dít dál. Jako by to spisovatelé psali na koleni. Opakující se scény mně vedou k myšlence, jestli autoři nepíší jen kvůli penězům. Což by bylo vážně smutný. Vždycky jsem si myslela, že když někdo píše, sám by měl mít literaturu rád. Nezavrhuju ale všechny YA knihy. Za sebe mohu doporučit Hunger Games, Vampýrskou akademii, Překroč svůj stín, Chvíle před koncem a sérii Smečka. Poté, co jsem přečetla podobných knih desítky, jsem s rozhodla si trochu více vybírat. Proč číst něco, co mě ani tolik nebaví? Ale zkusit se má všechno.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl