Město nebeského ohně

Výsledek obrázku pro město nebeského ohně

Město nebeského ohně
Cassandra Clare
vyšlo v ČR: 2015

oficiální anotace:
V šesté knize - ve Městě Nebeského ohně - jsou Clary, Jace a jejich přátelé neúprosně vtaženi do války, která proti sobě staví Nebe a Peklo, anděly proti démonům. Do války, která hrozí zničit celý náš svět, pokud ji lovci stínů nedokáží zastavit.

Série Nástrojů smrti je poměrně obsáhlá. Nejen že má 6 knih, podle první je také natočený film a teď se rozjíždí nový seriál. Série ještě obsahuje dvě série spin offů, z nichž jedna se odehrává před touto a druhá po ní. A možná jsou i nějaké další...


Nemá asi cenu popisovat moc příběh, protože bych vyspoilerovala všechny předchozí knihy. Zkrátka Clary - hlavní hrdinka, její milovaný Jace a jejich přátelé bojují proti Sebatiánovi, který chce přeměnit všechny lovce stínů v temné lovce stínů, zničit všechny žijící bytosti a ovládnout svět.

Knížka má přes 600 stran, ale mohla být mít klidně o polovinu méně. Většina z toho je vata. Uznávám, že se celá série čte víceméně dobře. Ale ve chvíli, kdy nemáte na čtení čas každý den, přečtete tak 100 stránek týdně a pak se to čtení strašně táhne. Jo, byla jsem zvědavá na konec, ale spíše na úplný závěr než na ty boje a podobně. I kdyby kniha byla sebezajímavější (což zase nebyla), na můj vkus byl příběh moc roztahaný.

Stejně mám ke stylu psaní Cassandry Clare nějaké výhrady. Možná to dělá ten překlad, ale některé výrazy se v knize neustále opakují. Třeba že něco "voní krví a stříbrem". Dobrá, je to básnická metafora, neberu to doslova, ale ať mi to necpe do hlavy na každých dvaceti stranách. Dýchají snad lovci stínů plynné stříbro? Koneckonců, možné je všechno. Takto se opakoval i popis Sebastiana - samozřejmě, že je unikátní, že má černé oči jako hluboká noc a vlasy bílé jako sníh, ale proč to cpe do popisu pokaždé, když se s ním setkají? Jako by ho čtenáři neznali už od třetího dílu. Navíc to není ani jeho nejzajímavější vlastnost, proč na to pořád poukazuje? Právě kvůli takovým věcem se snažím vnímat knihu i po jiné než příběhové stránce.

Já Cassandru Clare sleduju už poměrně dlouho a nemohla jsem si nevšimnout, že v USA vycházejí její knihy velmi často. Snad každý druhý měsíc vyjde nějaká její kniha ze světa lovců stínů, jejich kamarádů nebo dalšího fantasy. Že by někdo byl tak nadšený pisálek a seděl celý den u počítače? A nebo ji to nedá žádnou práci? Navíc je celkem viditelné, že se nechala inspirovat něčím, co už někdo vymyslel, přidala pár absurdností aby se neřeklo, splácala to dohromady a vzniklo něco, co okouzlí spíše ty, kteří nemají tolik načteno. Mně nepřesvědčila. Například runy - proč jim říká runy, když nemají s původními severskými runami nic společného? Stéla - to je vlastně kouzelnická hůlka, kterou se kreslí runy, co ani nejsou runy. A do toho ještě cituje Bibli. Už zapomněla jenom na Korán. To, že píše jenom pro peníze, je mezi knihomoly celkem známá věc. Doporučuji přečíst si článek o autorce od Syki z Knížního doupěte.

Postavy jsou v pohodě. V tomto díle jsem si hodně oblíbila Simona. Stejně si ale myslím, že měl zůstat tak, jak měl. Konec byl prostě moc pohádkový a absurdní.

Neříkám, abyste knihu nečetli. Klidně si přečtěte celou sérii. Mně to ale nic nedalo. Přečtu, zavřu a čau. Tři hvězdičky jsou se zavřenýma očima.

3/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl