Krásní mrtví: Jonas

Krásní mrtví Jonas

Krásní mrtví: Jonas
Eden Maguire
vyšlo v ČR: 2011


Poslední rok nebyl pro obyvatele Ellertonu vůbec jednoduchý. Velmi brzy po sobě za nešťastných okolností zemřeli čtyři teenageři. Arizona, Summer, Jonas a Phoenix, jehož smrt zasáhla Darinu nejvíc. Předtím, než ho v zápalu boje ubodali, spolu totiž chodili. Byli spolu sice jen dva měsíce, ale Darina se přes jeho ztrátu nedokáže přenést. Nakonec se ale ukáže, že ne vše je tak definitivní, jak to na první pohled vypadá.


Už jsou to asi 2 roky, co jsem tuto knihu četla, ale řekla jsem si, že by to ty pochvalné recenze chtělo trochu promíchat s recenzemi, kde se nebude vyskytovat tolik superlativ.

Darina chodila 2 měsíce s Phoenixem, ale jejich vztah překazilo neštěstí s podobě Phoenixově smrti. Jen tak na vysvětlenou, aby vás to nemátlo, kniha je hlavně o těchto dvou hrdličkách, i když se jmenuje Jonas - ten v knize taky zastupuje poměrně významnou pozici. Darina se nemůže s jeho smrtí vyrovnat. Jednoho dne se vydá do lesa, kde, ke svému překvapení, uvidí Phoenixe a další 3 teenagery, kteří nedávno záhadně zemřeli. Darina tak přichází na věci, na které ani přijít neměla.

Už jen fakt, že na malém prostoru zemřou záhadně 4 teenageři za krátkou dobu, je maličko přitažený za vlasy, ale něčím se začít musí. Druhá nejasnost, známá hned z anotace, je Darinino pouto k Phoenixovi. Chápu, že smrt někoho blízkého asi není žádná švanda a že to není o tom to "překonat", ale... dva měsíce? To, co si ještě pamatuju bylo Darinino doufání v nějakou lásku až za hrob (a ejhle, doslova), neustálé běhání za "zombie" Phoenixem, které bych nazvala až posedlost. Těžko říct, jak bych se já chovala na jejím místě, ale předpokládám, že bych se tam ani nikdy nedostala.

Kniha byla psána takovým dost zvláštním způsobem, střídala se místa bez nějaké logiky, jednou jste tam a podruhé jinde, což mi přijde jako slabé místo, vzhledem k tomu, že jde o román. A navíc to působí strašně amatérsky. Darina je kapitola sama o sobě - nesympatická, ufňukaná, tupá nána, kterou nechcete ani potkat, natož se s ní bavit. Trochu mně zklamala představa "krásných mrtvých", které jsem očekávala spíše v podobě zombie (když jsou to bytosti, které vstaly z hrobu) než v podobě andělů bez křídel. Ale s příhlédnutím k žánru a věkové kategorii, pro kterou je tato série určena, můžeme nějaké zombie žeroucí mozky rovnou vyloučit.

Na závěr píšu vždycky nějaké doporučení nebo pro které lidi je tato kniha určena. Tak předně je určena spíše pro mladší a pro ty, kteří nemají tolik načteno. Vám by se mohla líbit. Třeba. Ale doporučení? Doporučuji dát ruce pryč. Docela by mně zajímalo, jak se autorka poprala s dalšími díly (jestli je to stejná blbost nebo ještě větší), ale nemám žaludek ani čas na to, aby je četla. Při hodnocení jsem přimhouřila oko...

2/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl