Dech

Výsledek obrázku pro dech sarah crossan

Dech
Sarah Crossan
vyšlo v ČR: 2013

oficiální anotace:
Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí - svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.


Kniha mně upoutala svou nádhernou obálkou, která ve skutečnosti vypadá ještě lépe. A také anotace slibovala zajímavý příběh. A dostali jsme ho?

Ačkoliv je to trochu jiná dystopie než naše milované Hunger games a Divergence, stále se nevyhneme podobným prvkům. Skupinka lidí, kteří se chtějí vzbouřit proti systému. Tak by se dala popsat trojice hlavních hrdinů, Alina, Bea a Quinn. Lidstvo, nebo alespoň jeho část, žije v kapsuli, uzavřeni od okolního světa, ve kterém je pouze 6% kyslíku ve vzduchu. Kapsule je jediné místo pro život. Ale ani to není ideální. Za kyslík se platí. Kdo si více připatí, může sportovat nebo mít více dětí. Mimo skleněnou kapsuli můžete vyjít jedině s kyslíkovou nádrží. Ale je to skutečně pravda? Jak se to vlastně s životem mimo kapsuli? Na to Alina, Bea a Quinn už brzy přijdou.

Kniha je mnohem více dystopie než sci-fi. S odbornými termíny se tu prakticky nesetkáte, takže nemějte obavy, že něco nepochopíte. A nemusíte se ani obávat toho, že je kniha vyprávěna z pohledu tří postav, které se průběžně střídají. Myslím, že se autorce slušně povedlo ty pohledy odlišit.

Z postav jsem si nejvíce oblíbila Alinu, Quinn i Bea mi přišli docela naivní. Samozřejmě tu máme i romantickou část, bez toho by to přece nešlo, ne? Podle mého názoru si tohle mohla autorka úplně odpustit. Na druhou stranu, pořád to spadá do kategorie YA, takže to můžeme očekávat. Celkově je ale kniha dobře zpracovaná s realistickým pohledem na budoucnost, která se nám třeba jednou nevyhne.

4/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl