Dánská dívka

Výsledek obrázku pro the danish girl

Dánská dívka
Velká Británie, USA, Belgie
drama, 2015

Einar Wegener žije ve 20. letech v Kodani na svou manželkou Gerdou a oba jsou malíři. Jejich jinak harmonický vztah naruší banální příhoda, kdy Gerda donutí svého muže obléknout si punčochy a střevíce, protože jí nedorazila modelka a ona potřebuje dokončit svůj obraz. V Einarovi se něco zlomí. Začne se oblékat do ženských šatů a cvičit vystupování ženy. Dokonce se i (pod Gerdiným doprovodem) objeví na plese. Představuje se jako Einarova sestřenice Lili. Jenže už to pro něj přestává být hra. Chce se stát skutečně ženou. Jenže doma mu nepřeje a lidé ho mají za blázna...

Nevím vůbec, kde mám začít... Tak začnu hereckým obsazením. Eddieho Redmayna sice jako herce neznám, ale musím uznat, že se své role zhostil bravůrně. Vzít takovou roli chtělo určitě hodně odvahy. I Alicia Vikander v roli Gerdy byla úžasná. A vůbec, herecké obsazení bylo hodně dobré.

Další věc, která se mi hodně líbila, bylo prostředí, kulisy a celá ta atmosféra dvacátých let, jak v Kodani, tak v Paříži v Drážďanech.

Transsexualita bylo vždycky takové ošemetné téma. Je dnešní společnost tolerantnější? Nevím. Samozřejmě, že by se na Einara nedívala společnost ve 20. letech nijak dobře, ale nebylo to tam prakticky vůbec zachycené. Celý film se točil vlastně kolem vztahu Einara a Gerdy, která se s tím nakonec nějak smířila, což je teda obdivuhodné, protože to by zvládl málokdo.

Film se mi hodně líbil, nebylo to nějaké odrbané téma, které už jsme viděli stokrát... na druhou stranu tomu něco málo chybělo. Každopádně rozhodně stojí za shlédnutí :)

4/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl