Ten, kdo stojí v koutě

Výsledek obrázku pro ten kdo stojí v koutě kniha

Ten, kdo stojí v koutě
Stephen Chbosky
vyšlo v ČR: 2012

oficiální anotace:
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.


Nesuď knihu podle obalu - no, kde jsem jen tohle přísloví slyšela? Pokud jde o obálku, ta se krutě nepovedla. Barva nic moc, obrázek o velikosti fotky na občanském průkazu, spoustu volného místa. Srdce grafika asi zapláče a náhodný čtenář odchází z knihkupectví s lépe vypadající knihou. Pojďme se ale raději podívat, co se skrývá uvnitř. O to tu přece jde.


Charlie není příliš otevřený, je více samotářský a dost ho poznamenala smrt jeho kamaráda. A ještě k tomu musí nastoupit na střední školu. Nic ale není růžové, ačkoliv jsou 90. léta. Charlie zpočátku do středoškolského života nezapadá, ale postupně se skamarádí s Patrickem a Sam. A ti mu ukážou cestu ke zcela jinému životu než dosud znal.


V anotaci je to uvedeno, ale není nad škodu to zmínit znova. Kniha není psána jako klasický příběh tak, jak jsme zvyklí. Je psána v dopisech adresovaných "příteli". Nečeká nás tedy žádné představení hlavního hrdiny ani jeho života - o něm se postupně dozvídáme z dopisů. Ale co se třeba nedozvíme je Charlieho příjmení. Ostatně, kdo by ho někdy do dopisu svému příteli napsal?

Kniha je skvěle čte a není jednoduché se od ní odtrhnout. Charlie je zajímavý charakter a nad většinou ostatních náctiletých hrdinů se vyjímá. Jak už jsem psala, je uzavřený, ale rád by si našel dobré přátele. A také by se chtěl stát spisovatelem. Patrick je taky zajímavou postavou s poněkud složitější životní situací. Sam jsem, popravdě, měla chuť někdy praštit. Ale jinak byla v pohodě. Nad některými situacemi mi zůstával rozum stát, ale jinak v knize najdete mnoho zajímavých myšlenek... a hudební inspirace.

Pokud neradi čtete (raději to ale nechte pro sebe) nebo jste jen zvědaví, doporučuji vám podívat se na stejnojmený film s Loganem Lermanem (Charlie) a Emmou Watson (Sam) - mimochodem, je vážně skvělý!

5/5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl