Tiché roky - Alena Mornštajnová


Tiché roky - Alena Mornštajnová, vyšlo v ČR: 2019, počet stran: 295

Bohdana je tichá, uzavřená dívka, která žije pouze s mrzoutským otcem a nevlastní matkou Bělou. O svých příbuzných vůbec nic neví, ale jako zvídavou dospívající dívku ji napadne, že by se o nich ráda něco dozvěděla. Rozešle tedy pár dopisů příbuzným, ale moc se toho nedozví. Na stopu ji zavede až její babička, která ji v posledních minutách svého života osloví "Blanko". Co její na první pohled obyčejná rodina může skrývat za tajemství? Ve druhé vypravěčské linii se dozvídáme o příběhu Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který skutečně věří v budování socialistického státu. Své manželce a dceři chce připravit skvělou budoucnost a kariéru, ale nikdy není nic takového, jak by si představoval.

Příběh, který jsem představila, se může těm z vás, kteří knihu nečetli, zdát docela zmatený, podivný a a jak spolu souvisí příběh Blanky a Svatopluka... Ale věřte mi, to se dozvíte už na prvních stránkách, ale nechce vás připravit o napětí. S Alenou Mornštajnovou jako autorkou mám už dobré zkušenosti, líbila se mi její kniha Hana, o které jste už určitě slyšeli. Tiché roky jsou novější (vyšla letos), ale stejně tak poutavé. Celou dobu vás udržuje v napětí, ovšem závěr má skutečný spád a stránky se otáčejí téměř samy. Českou literaturu až tolik nečtu, v tomto případě byl ale výběr opravdu dobrý. Doporučuju ji všem, i těm, kteří moc nečtou - jsem přesvědčená, že vás chytí.

5/5

Komentáře

  1. Tak teď jsem na vážkách. Já českou literaturu prakticky nečtu. Nevím čím to je. Hana mě láká hodně a nad touhle knížkou budu díky tobě taky uvažovat :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem o této knížce neslyšela, ale popis se mi moc líbí. Napíšu si ji na seznam, ať mám tip na další knihu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to rozhodně zajímavě, díky za tip! :) Hana se mi líbila, tak uvidíme, jak u mě uspěje tahle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá velmi slibně, ráda se po ní podívat v knihkupectví. Děkuji za tip:-).
    Moc hezky napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
  5. Já také českou literaturu tolik nečtu - spíše vůbec, ale četla jsem knihu právě od této autorky a to již zmíněnou knihu Hana. Líbila se mi, skutečně, takže až se mi naskytne šance přečíst tuto knihu, určitě se jí chopím. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já zbožňuju knihy, kdy otáčím listy jeden za druhým, jak mě příběh nese a já nejsem schopná spustit ze stránek zrak... :-) Tahle knížka vypadá zajímavě a i když to pro mě není zrovna typický žánr, ráda se po ní podívám v knihkupectví. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za tip na knížku :)) O autorce jsem již slyšela, ale ještě jsem neměla příležitost si od ní něco přečíst, ráda bych to napravila třeba právě touto knížkou :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Joo super, všichni říkají, jak se jim to líbilo a já to ještě nečetla :D Hana mi přišla taky skvělá, tak se těším na tuto

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

TOP české knižní obálky

Kocour jménem Merlin

Seriál Černobyl